Jeelo Veilig Helpen

Vandaag is het nieuwe thema van Jeelo 'Veilig Helpen' geopend. De kinderen mochten buiten naar de politie auto van de wijkagent komen kijken en vragen stellen.

In het dagelijks leven gebeuren soms kleine of grotere ongelukken. Hoe kun je jezelf en anderen dan veilig helpen? Het nieuwe JEELO thema gaat over ‘veilig helpen’. Het thema start op 10 januari en wordt afgesloten op 08 februari 2018. Leerlingen oefenen EHBO-vaardigheden in spelvorm en op niveau. Door deze oefeningen en ervaringen leren kinderen dat je bij een ongeluk iets voor een ander kunt betekenen door gericht hulp te halen. Stapsgewijs nemen we kinderen mee in het handelen bij een ongeluk.

Groep 1-2 & 2-3 van de Harlekijn

Veilig helpen in de onderbouw. Welke hulpdiensten zijn er allemaal en wanneer komt een ambulance of een brandweer? Wat moet je doen als iemand pijn heeft? Wat is EHBO en hoe moet je hulp halen, wanneer er bijvoorbeeld een tand door de lip is? Allemaal vragen waar we in de groepen 1-2 en 2-3 tijdens het thema veilig helpen antwoorden op gaan zoeken.
Als het goed is gaan we een bezoekje brengen aan de tandarts en meneer Jerry komt als EHBO’er in de klas om te laten zien wat EHBO is en hoe dat werkt. Als eindproduct leren de kinderen hoe zij hulp moeten halen en gaan dit in eenrollenspel uitspelen.

Groep 4

Het gebeurt ieder kind weleens. Een bult vallen, een bloedneus, een schaafwond of bij meneer Jerry een pleister
laten plakken. Maar hoe kun je de ander helpen wanneer er iets gebeurt? Wat kun jij doen? Al deze situaties komen aan bod tijdens het thema ‘veilig helpen’. Met als basis, de vijf regels die kinderen leren bij het helpen van de ander totdat de dokter er is. Meneer Jerry komt ook in groep 4 vertellen welke rol hij vervult als EHBO’er. Welke situaties hij tegenkomt op school en hoe hij handelt. Daarnaast nemen we een kijkje in het werk van de apotheker.
We sluiten het project af op 08 februari met een EHBO-spel.

Groep 5-6

Binnen het thema veilig helpen leert groep 5-6 hulp te verlenen volgens de vijf regels bij EHBO. De kinderen leren
over EHBO, verschillende soorten wonden en hoe je deze wonden kunt verzorgen. Ze gaan dit daadwerkelijk oefenen
middels acteren. Bent u nieuwsgierig naar de EHBO skills van groep 5-6? Kom dan kijken naar ons inspringspel op donderdag 8februari!

Groep 7-8

In groep 7/8 leren de leerlingen wat je moet doen als er eenongeluk gebeurt of als je geweld of brand ziet. Dat leren ze met behulp van EHBO lessen en het namaken van echte wonden met behulp van een grimeur. Daarnaast leren de leerlingen stap-voor-stap hulpverlenen, bijvoorbeeld als iemand flauwvalt of zich verslikt. Dit oefenen ze in een rollenspel met een slachtoffer, hulpverlener en controleur. Aan het eind laten de leerlingen in een spel zien hoe je hulp kunt verlenen in een onverwachte situatie. Ook halen de leerlingen hun officiële EHBO diploma!

Afsluiting binnen de school

Op 08 februari 2018 organiseert OBS Harlekijn een inloopmiddag voor ouders/verzorgers om spelenderwijs de opgedane kennis en vaardigheden in de praktijk in de praktijk te zien!