09-03-2018

Ik eet het beter op de Harlekijn

Gezond eten kan heel leuk zijn. Dat ontdekken basisschoolleerlingen met Ik eet het beter. De interactieve lesprogramma’s van Ik eet het beter maken leerlingen op een speelse manier bewust van wat ze dagelijks eten en drinken. De leerlingen leren over de herkomst van hun eten, ervaren wat een gezonde leefstijl doet voor hun lijf en ze genieten met elkaar van de heerlijkste producten.

Bij alle lesprogramma’s van Ik eet het beter ligt de nadruk op samen doen en samen beleven. Een gezonde leefstijl wordt vanzelf leuk, op school maar ook daarbuiten!

Groep 5

Met de lesprogramma’s van Ik eet het beter worden de leerlingen zich bewust van de herkomst van hun eten. Ze krijgen meer respect voor hun groene omgeving en ontdekken van alles over de groei en bloei van bloemen en groente- en kruidenplantjes. Uiteindelijk ervaren ze met elkaar hoe leuk het is om te kiezen voor gezond! Voor groep 5 is er Moestuintje: leerlingen kweken in het voorjaar hun eigen groenten en ontdekken van alles over de groei en bloei.

Groep 6

Met de lesprogramma’s van Ik eet het beter leren de leerlingen van groep 6 heel bewust te proeven. Zo ontdekken ze nieuwe smaken en combinaties. Ze leren dat je aan sommige smaken even moet wennen,  daardoor weten ze dat het leuk is om nieuwe producten of gerechten te proeven. Iets wat ze eerst misschien nog niet zo graag aten, kan later opeens heel lekker zijn! Groep 6 doet op donderdag 22 maart leuke, leerzame smaakproeven. Heel bewust proeven de leerlingen producten die vooral zoet, zout, zuur of bitter zijn, en combinaties daarvan.

Groep 7

Ik eet het beter maakt de leerlingen van groep 7 nieuwsgierig naar het waarom van gezond eten en drinken. Leerlingen ontdekken wat voedingsstoffen en vezels doen voor hun lichaam en begrijpen daardoor wat het belang is van variëren en combineren. Tegelijkertijd ervaren ze hoe leuk het is om steeds iets nieuws te kiezen uit de Schijf van Vijf. Op donderdag 22 maart is er voor groep 7 Testlab: de leerlingen tonen gezonde voedingsstoffen en vezels in producten aan door allerlei grappige proeven uit te voeren.

Groep 8

Bewuste keuzes in voeding maak je door rekening te houden met gezondheid, maar ook met de wereld om je heen: andere mensen, dieren en het milieu. Dat leert groep 8 met de lesprogramma’s van Ik eet het beter. Leerlingen van die leeftijd vinden het leuk om de verantwoordelijkheid te krijgen voor eigen keuzes, ze gaan met elkaar in discussie en leren een mening te vormen. Voor groep 8 is er de oude, vertrouwde KlasseLunch. Ze sluiten de les af met een heerlijke, gezonde lunch met de hele groep op donderdag 22 maart. Zelf eten meebrengen hoeft dus niet.